TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Ne Demek?

Ekonomi haberleri içerisinde duyulan ilginç tabirleri açıklamaya devam ediyoruz. Konu hakkında aklınıza takılan soru olur ise yazı altına yorum olarak bırakabilirsiniz. İnternet üzerinde yüzlerce videoda yabancı ülkelerin para biriminin alım gücü ile TL alım gücü karşılaştırması popüler hale geldi. Aslında temelinde tüfe bazlı reel efektif döviz kuru bunu bize grafiksel ve daha düzgün veri ile sunabilmektedir. Bunun için kavramları fazla uzatmadan didikleyelim ve önce tüfe ne demek? sorusuna cevap verelim.

Tüketici Fiyat Endeksi Nedir?

Tüketicinin satın aldığı malların değerindeki ortalama değişimdir. Yıllık olarak periyotlar halinde enflasyon hesaplamasında da kullanılmaktadır. Birazdan bizim işimize ülkemizdeki alım gücünü diğer ülkelere nazaran kıyaslamak üzere işimize yarayacaktır.

Reel Efektif Döviz Kuru Ne Demek?

Bu döviz kuru hesaplamasında mallar değerlendirilmektedir. İki ülkedeki malların fiyatlarındaki ortalama değişim hesaplanarak o ülkenin alım gücü “reel” olarak hesaplanır. ÜFE ve TÜFE bazlı olarak hesaplanabilmektedir. İki durumda da ülkenin ekonomisi hakkında size fikir verecektir. Aşağıda TCMB tarafından hazırlanan tüfe bazlı reel efektif kur grafiğine bir örnek görüyorsunuz.

Kaynak: TCMB

Buradaki tüm öğrendiklerimizi toparlayacak olursak, tüfe bazlı reel efektif döviz kuru demek ülkemizdeki fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyatlarına oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken şey rastgele bir ülke ile karşılaştırma yapılmaz. 

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir