Döviz Girdisinin Artması Ne Demek?

Önceki makalelerimizde döviz ile ilgili detaylı bilgileri siz değerli okurlarımız ile paylaşmıştık. Bu makalemizde ise döviz girdisi ve bu girdinin artması kavramlarından bahsedeceğiz. Ülke içerisinde dövizin artması genellikle olumlu olarak görülür. Karşı para birimlerinin o ülkeye girdi sağlaması, ekonominin gücüne olumlu katkıda bulunmaktadır. Girdi kavramı o ülkeye para biriminin girişini, akışını ifade etmektedir.

Döviz girdisinin artması demek, yabancı ülke para birimlerinin (türü ne olursa olsun) o ülkeye girişi demektir. Böylelikle sektörde yayılan bu para birimi ile birlikte ülkenin döviz hacmi yükselmektedir. Örneğin, yazılım hizmet ihracatı yapan bir firmayı düşünelim. Bu firma yurtdışına bir hizmet sağlayarak yani hizmet ihracatı yaparak döviz cinsinden bir gelir sağlarsa ülkeye döviz girdisi artmış olur.

Özet olarak, bu ifade yalnızca resmi kurumlara gelen paraları ifade etmez. Özel sektöre de bir şekilde giren para ülkenin genel döviz hacmini artırmaktadır. Dolaşımda bulunan parada döviz cinslerinin de olması teorik olarak döviz cinsini girdi olarak bulunduran ülke ekonomisini daha kuvvetli hale getirerek o ülke para birimini ilgili döviz cinsine karşı güçlendirmiş olacaktır.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir