Merkez Bankası Efektif Satış Kuru Ne Demek?

Efektif kur kavramından önceki makalelerimizde bahsetmiştik. Kur değerleri yalnızca döviz bürosu ekranlarında gördüğümüz şekilde hesaplanmamaktadır. Bir ülkenin gücünü, ekonomisini ölçümlemek için onlarca farklı yöntem kullanılmaktadır. Merkez Bankası tarafından kullanılan bu araçlar aynı zamanda ekonomi durumunu ölçümlemekte önemli parametrelerdir. Efektif satış kuru kavramının nasıl hesaplandığına gelin kısaca beraber bakalım.

Türkiye birçok ülke ile aktif olarak dış ticaret yapmaktadır. Dış ticarette ise önemli bir paya sahip olan ülkelerin para birimleri bir sepette toplanır. Burada Türk Lirası’nın ağırlıklı ortalama değeri alınır. Buna ise nominal efektif döviz kuru denir.

Nominal efektif döviz kurunu öğrendiğimize göre reel efektif satış kuruna geçebiliriz. Bu elde edilen veriden nispi fiyat etkileri çıkarıldığında efektif satış kuru ortaya çıkmaktadır. Bu gösterge piyasada aktif olarak kullanılmamaktadır. Yalnızca önceki makalemizde bahsettiğimiz gibi gösterge niteliğinde olmaktadır. Bu veri baz alınarak örneğin, gerçek bir ticarette döviz kuru oranı olarak kullanılmaz. Konu hakkında kafanıza takılan bir soru olursa yazı altına yorum olarak bırakmanız halinde sizlere hızlıca cevap vereceğiz.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir