Merkez Bankası Döviz Alım İhalesi Ne Demek?

Önceki makalelerimizde genel olarak Merkez Bankası ile ilhili kavramlardan çok detaylı bir şekilde bahsetmiştik. Bu makalemizde ise döviz alım ihalesi nedir? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Dolar gibi döviz kurlarının her zaman artış yönündeki hareketi olumsuz olarak görülmektedir. Fakat bazı zamanlar yüksek volatilite ile hızlı düşüş yapması da aynı derece zararlı olabilir. Bu tür durumlarda merkez bankaları piyasaya müdahale etmek suretiyle döviz kurlarındaki stabiliteyi sağlamaya çalışır.

Merkez Bankası döviz alım ihalesi demek, bir döviz çeşidini piyasadan Merkez Bankası’nın satın almasıdır. Yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı alım yapıldığı gibi döviz rezervlerini güçlendirmej amacıyla da yapabilir. Basit bir mantık ile bu alınan döviz cinsinin değerini Türk Lirası karşılığında yükseltecektir.

Buradan da anlıyoruz ki çoğunlukla (özel bir durum olmadığı sürece) döviz kuru hızlı bir yükseliş içerisindeyken döviz alım ihalesi yapılmamaktadır. Yalnızca ülkemizde olan bir uygulama olmamakla birlikte, çoğu ülkenin merkez bankası bu türden uygulamalar yapmak suretiyle piyasaya müdahale edebilmektedir. Bunun net bir dönemi ya da zamanı da bulunmamaktadır. Karar alındığında miktar ve gün başına alınacak döviz cinsi net olarak açıklanmaktadır.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir