İhbarlı Döviz Mevduat Hesabı Ne Demek?

Bankaların ana gelir kaynağı kredilerden aldıkları faizdir. Basit bir mantıkla mevduat hesabı sahiplerine vade süresince verdikleri faiz farkı ile kredi verdiklerinde aldıkları farktan para kazanırlar. Tabi burada bankaların kredi kartları, işletim ücretleri gibi birçok gelir kaynağı olsa da temel işleyiş bu şekildedir. Mevduat kelimesi anlam olarak bir bankaya belirli bir süre sonra çekilmek üzere yatırılan parayı ifade etmektedir. Mevduat hesapları vadeli ve vadesiz olmak üzere ikiye ayrılır. Bu makalemizde üzerinde duracağımız konu ise ihbarlı döviz mevduat hesabı olacaktır.

Döviz mevduat hesapları, tıpkı TL türünden mevduatlarda olduğu gibi çalışır. Burada tek fark ise mevduatın para biriminin cinsinin TL’den farklı olmasıdır. Örneğin Dolar, Euro gibi para birimleri döviz mevduat hesabı olarak geçer. Buradan da anlıyoruz ki TL hesabına döviz yatırmak mümkün değildir. Her bir para birimi için ayrı hesap açmanız gerekecektir. Peki buradaki ‘ihbarlı‘ ifadesi ne anlama geliyor gelin birlikte anlamaya çalışalım.

İhbarlı hesaplarda parayı anında hesabınızdan çekmeniz mümkün değildir. Bu hesaplarda bankaya 7 gün öncesinden bildirim yapılması zorunludur. Banka istenilen miktarda parayı hazır eder ve günü geldiğinde size yatırır. Burada verilen ihbarın yazılı olması gereklidir. Bazı bankalar hesabınızın bağlı bulunduğu şubede kasa birimini arayarak sözlü isteğinizi işlese de bir aksilik olması, paranın hazır olmaması durumunda elinizde resmi bir kanıt olmayacağından dolayı en güvenli yol yazılı ihbardır.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir