Gösterge Niteliğindeki Merkez Bankası Kurları Ne Demek?

Ekonomi haberlerinde sıkça duyduğumuz bir terim olmakla birlikte, gösterge niteliğindeki merkez bankası kurları ne anlama geliyor? Buna neden gösterge niteliğinde deniyor? Finans Mania olarak size bundan kısaca bahsedeceğiz. 

Merkez Bankası kurlarının hesaplanmasında her saat başı 10.00 ile 15.00 arasındaki kurlar alınır. Piyasa ve bankalardan alınan bu kurların ortalamasına iskonto ve primler eklenerek kur belirlenir. Aynı şekilde bu belirlenen kur her gün 15.30 saatinde Merkez Bankası internet sitesinde yayınlanmaktadır. Gösterge niteliğinde demek, alım satıma konu olmamasından kaynaklanır. TCMB internet sitesinde de açıkça belirttiği gibi bir kişiyi ya da kurumu bu kurlar bağlamamakta ve genel bilgi verme amaçlıdır. Bu sebepten dolayı gösterge kelimesi kullanılmaktadır.

Bu hesaplamalar her iş gününde gerçekleşmektedir. Resmi tatillerde hesaplama yapılmaz. Her ne kadar gösterge olarak gösterilse de özel sektörde firmalar bu kur oranlarını dikkate alırlar. Bunun sebebi ortalama ve ortak bir veri olması sebebiyle güvenilir ve adil olmasıdır. Firmalar birbirine kendi çalıştıkları kurlar üzerinden nadiren fatura kesmektedir. Her zaman böyle olsa üst üste anlaşmazlıklar çıkacaktır. En güzel yöntem bu olarak bulunmuştur. 

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir