Merkez Bankası Piyasayı Fonladı Ne Demek?
Merkez bankalarının en önemli görevlerinden biri piyasadaki istikrarı sağlamaktır. Bunun için çok çeşitli araçlar kullanmak suretiyle piyasada bulunan likiditenin düzenli oranlarda kalmasını sağlar. Ekonomi haberleri içerisinde sıkça karşılaştığımız bir terim olan “Merkez Bankası piyasayı fonladı” başlığının ne anlama geldiğine birlikte bakalım.
Piyasayı fonlamak demek, piyasa içerisine belirli oranlarda likidite sağlamak anlamına gelir. Bu işlem için belirli bir sıklık ya da dönem bulunmamaktadır. TCMB ihtiyaç anında buna karar verebilir. Ayrıca fonlama aşağıdaki yöntemlerle yapılmaktadır;
- Bankaların belirli oranlarda borç almasına olanak tanıyan depo işlemleri,
- Sonraki bir tarihte geri satım sözleşmesi ile bankalardan kıymet alımı anlamına gelen repo işlemleri,
- Tedavülde dolaşan kıymetleri o anki değerinden alım anlamına gelen doğrudan alım işlemi.
Bu gördüğünüz her maddenin farklı avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı TCMB her seferinde farklı ya da üst üste aynı yöntem ile piyasayı fonlayabilir.
Özet olarak, tıpkı şahısların ihtiyacı olduğu gibi genel olarak piyasanın da bir likidite sağlanmasına ihtiyacı olabilir. Bu ihtiyaçları karşılamak da merkez bankalarının temel görevlerinden biridir. Bu uygulama yalnızca ülkemizde bulunmamakla beraber, farklı ülkelerde de benzer şekillerde uygulanmaktadır.