Merkez Bankası Reeskont Faiz Oranı Ne Demek?

Merkez Bankası hakkındaki terim ve ifadeleri anlatmaya devam ediyoruz. Bu makalemizin konusu ise reeskont faiz oranı. Bu terim internette gördüğümüz kadarıyla kafaları bir hayli karıştırmış durumda. Öncelikle teknik terimlerle anlattıktan sonra basit ifadeler ile konuyu daha da anlaşılabilir hale getirebiliriz. Reeskont kelime anlamı olarak tekrar iskonto demektir. Vadesi gelmemiş senetlerin bugün itibariyle tekrar değerlemesini sağlama işlemidir ki bunu Merkez Bankası, bankalar için yapmaktadır.

Kişilerin nasıl nakit/likidite ihtiyacı meydana geliyorsa aynı şekilde bankaların da buna ihtiyacı olabiliyor. İşte Merkez Bankası bu ihtiyacı karşılamak amacıyla en fazla 120 güne kadar vadesi kalmış ticari senetler reeskonta kabul edilmektedir. Bu reeskonta kabul edilen senetler karşılığında avans da verilebilmektedir. Ancak TCMB açıklamasına göre mevcut durumda bir para politika aracı olarak kullanılmamaktadır.

Şimdi daha basit ifadelere geçiş yapabiliriz. Vadesi gelmemiş bir çek/senediniz olduğunu düşünün. Bunu faktoring firmalarına gitmek suretiyle erkenden nakite çevirebiliyorsunuz. İşte bu işlemi bankalar Merkez Bankası aracılığıyla yapabiliyor. Ancak bu ticari senetlerin vadesi gelmediğinden dolayı anlık bir değer belirlenmesi gerekli. Tam da bu noktada reeskont faiz oranı kavramını devreye sokuyoruz. Böylelikle banka elindeki ticari senetleri halk arasında kullanılan tabir ile kırdırmış oluyor. Likidite ihtiyaçlarının karşılanması açısından önem arz eden bu durum şahısları ilgilendirmese de resmi olarak açıklanan bir TCMB verisi olması sebebiyle takip edilen bir veridir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir