Merkez Bankası Harekete Geçti: Depremden Etkilenen Vatandaşlar İçin Yeni Düzenleme

Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen acı deprem felaketinden sonra TCMB menkul kıymet ve zorunlu karşılıklara ilişkin yapılan düzenlemelerle ilgili bankalara bilgilendirme yazısı gönderdi. Gönderilen yazı afet bölgesinde bulunan vatandaşların kredi ödemelerinde kolaylık imkanlarını kapsamaktadır.

Bankalar 6 Şubat tarihinde deprem bölgelerinde yerleşik olan kişilerin vadesi gelmiş ya da 6 ay içinde gelecek olan kredi ödemelerini ertelemeleri halinde menkul kıymet tesisi ve zorunlu karşılık kriterletinden muaf tutulacaktır.

Bankalara gönderilen yazıda net olarak şu ifadelere yer verildi;

“6 Şubat itibarıyla deprem bölgesinde yerleşik olan kişilerin vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek kredilerinin vadesinin ötelenmesi halinde, bu kredilerin, bankalar için kredi türüne ve kredi büyüme oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamalarından hariç tutulmasının, harcama mukabili belge uygulamasına konu olmamasının, ancak kredi faiz/kar payı oranına göre menkul kıymet tesisine (geçici 7’nci madde) tabi olmaya devam etmesinin, finansman şirketleri için zorunlu karşılık tesisinden hariç tutulmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.”

Böylelikle deprem bölgesinde yerleşik olan kişiler kredi ödemelerinde kolaylık bulmuş olacak. Deprem ülke ekonomisine milyarlarca lira ekonomik zararda bulunduğu gibi kişisel düzeyde de insanları ekonomik açıdan zor durumlara sokabileceği açıktır. Böylesine bir kararın çok isabetli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca buna benzer kolaylıklar ve depremden etkilenen vatandaşlar için ek kredi imkanları (düşük faizli, kolay ödemeli) olur ise Finans Mania olarak hızlıca sizlerle paylaşacağız.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir