Merkez Bankası Satım Yönünde Müdahale Ne Demek?

Merkez Bankası tarafından piyasaya yapılan müdahalelerden daha önceki makalelerimizde bahsetmiştik. Sitemizde “Merkez Bankası” ismini arattığınızda o makalelere ulaşabilirsiniz. Bir ülke ekonomisinin istikrarı döviz dalgalanmalarının olabildiğince az olmasıyla yakından ilgilidir. Bundan dolayı alım veya satım yönünde müdahale gerektiğinde kullanılan önemli bir silahtır.

Merkez Bankası satım yönünde müdahale demek, piyasaya döviz satılması anlamına gelmektedir. Ancak burada bankalar gibi kurumlar söz konusudur. Yani satım olduğu anda da kişisel olarak gidip örneğin dolar almanız mümkün olmayacaktır. Bu müdahalelerin temel amacında döviz kurunun olması gereken banttan yukarılarda kalmasını engellemektedir. Kulağa çok ilginç gelse de döviz kurunun fazla düşük olması ya da birden düşmesi de piyasa için zararlı olabilir.

Özet olarak, yalnızca ülkemizde değil çoğu ülkenin merkez bankaları bu tür araçları kullanarak piyasanın daha stabil hale gelmesi için çaba sarf ederler. Haberlerde zaman zaman bu başlığı görmemizin sebebi budur. Alım yönünde müdahale ise tam tersi bir durumdur ve buradaki temel amaç tekrardan döviz rezervi sağlamaktır.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir