Arka Kapıdan Döviz Satışı Ne Demek?

Merkez bankaları ile ilgili terimleri kısaca açıklamaya devam ediyoruz. Haberlerde sıkça karşımıza çıkan terimleri daha rahat anlayabilmek adına bu yazı serisini kaleme almaya başladık. Uzun yıllar işinizi görebilecek bu seriye kolay erişim için internet sitemizi favorilere ekleyebilirsiniz. Arka kapıdan dolar satışı olarak tabir edilen şeyin tam olarak ne anlama geldiğine beraber bakalım.

Ekonomide arz-talep kanunun temel olduğunu her defasında söylüyoruz. Bu terimi anlatırken yine işimize yarayacak. Merkez bankası döviz satışı yaptığı anda dolar arzı artacağından dolayı dolar kurunun değeri bir miktar düşecektir. Bunun sürekli yapılası durumunda rezervler zarar göreceğinden ve basına çaresiz durumda olduklarını belli etmemek için kamu bankaları aracılığıyla arka kapıdan satış yapıldığı görülebilir.

İşte arka kapıdan döviz satışı demek, gizli saklı bir şekilde döviz satışı yapılarak döviz kurunun baskılanmaya çalışılması anlamına gelmektedir. Ancak bu fark edilirse satışı yapan merkez bankasının itibarı olumsuz etkilenebilir. Fakat yine de bu işlem dünyanın farklı yerlerinde zaman zaman yapılmaktadır. Arka kapı tabirinin kullanılmasının asıl sebebi de bu şekilde üstü örtülü işlem yapılmasıdır. 

Bazı uzmanlara göre ise bu işlem kalıcı bir çözüm olmamakla birlikte yalnızca kısa bir süre için ağrı kesici etkisi yaratır. Uzun dönem döviz kurunun nasıl düşük tutulacağı ise başka bir makalemizin konusu olabilir. İstikrar, yapısal reformlar başta olmak üzere onlarca farklı iyileştirmeyi gerektirir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir