Hisse Senedi Alacak Bakiyesi Ne Demek?

Borsa yatırımcılarının ilk öğrenmesi kavramlardan olan T+1 ve T+2 süresidir. Bu süre gibi kavramları oturtmadan yalnızca butona dokunarak hisse senedi alış-satış yapan kullanıcılar hesaplarındaki parayı çekemedikleri takdirde paniğe kapılmaktadırlar. Hele ki temel seviyede muhasebe bilgisi de bulunmuyorsa hisse senedi alacak bakiyesi gibi bir uyarı gördüklerinde kafaları iyice karışmaktadır. 

Öncelikle alacak ve alacak bakiyesi kavramlarına bakalım. Alacak, hakkınız olan bedelin bulunduğunu ifade etmektedir. Bu bakiye belirli bir süre sonra hesabınıza yatmaktadır. Tam olarak ne zaman hesabınıza geçeceğini merak ediyorsanız, işte tam burada T+2 devreye girmektedir. Bir hisse için satış emri verdiğiniz takdirde bu miktar alacak bakiyesine düşer ve takas gününden tam 2 iş günü sonra para hesabınıza yatar. Hesabın blokeli ve bu uyarıyla görülmesinin sebebi budur.

Özet olarak, bu uyarı bir hata değildir ve yalnızca tek bir hisse senedi için geçerli değildir. Borsada yaptığınız tüm işlemlerde, kullandığınız aracı kurum her ne olursa olsun buna benzer bir uyarı ile karşılaşırsınız ve parayı çekmeniz mümkün olmaz. Yapmanız gereken tek şey beklemektir. Bir süre bekledikten sonra hesabınızda para otomatik olarak yatacaktır. Ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir